LEPEZE NEKAD I SAD

Lepeze imaju bogatu i dugu istoriju. Počele su da se koriste još u starom Egiptu, a prve sklopive lepeze su se pojavile u Japanu u 11.veku. Lice lepeze ukrašavalo se perjem, dijamantima, čipkom, svilom, ili oslikavalo raznobojnim slikama.U Evropu su došle sa Istoka krajem 15 i 16 veka. Najpre su bile deo dvorske etikecije, zatim i rekvizit za plesove, a kasnije deo svakodnevne kulture.  Bile su obavezan deo damske toalete. One su predstavljale statusni simbol. U mnogim zemljama su bile obavezni deo opreme za venčanje.

Tajni govor lepeza, kada se određenim kretnjama slala poruka kavaljeru ili partneru o privlačenju ili odbijanjuKoliko su lepeze bile popularne svedoči i činjenica da je u Londonu 1797.god. objavljen priručnik za dame u kome se objašnjava tajni govor lepeza, kada se određenim kretnjama slala poruka kavaljeru ili partneru o privlačenju ili odbijanju (otvorena lepeza znači čekaj me, zatvorena lepeza ispred desnog oka-kada te mogu videti, brzo i čujno zatvaranje lepeze-sastanak je nemoguć, lepeza priljubljena uz grudi-volim te....).

Često se koriste i danas u u feng šui-u za preusmeravanje energije u željenom pravcu, pa se uglavnom postavljaju na vrata prostorije u pravcu koji je nedovoljno snabdeven energijom. Mnoge od njih danas pripadaju najpoznatijim svetskim kolekcijama, pa se nalaze u muzejima u Istanbulu, Beču, Sant Petesburgu, a dve i u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Vremenom, pored praktične funkcije u letnjim mesecima, lepeze postaju neizostavni modni dodatak. Savremene lepeze su pažljivo dizajnirane, a one damske i skupocene su ručno radjene. Sa modernim ili klasičnim printom ili bojama, prilagodjene za svačiji ukus i modni stil. Lepeza simbolizuje prijateljstvo, poštovanje i dobre želje. Lepeze su bile i ostale omiljeni ženski rekvizit.

  • Muzejska galerija lepeza
    Muzejska galerija lepeza
  • Lepeza na izložbi u muzeju
    Lepeza na izložbi u muzeju
  • Muzejski primerak lepeze
    Muzejski primerak lepeze